duminică, 31 mai 2020

St. Croix, un loc de o frumusețe aparte şi încărcat de istorie


Spre rușinea mea, nu mai auzisesem niciodată de St. Croix. Pana sa aflu ca vom merge pe aceasta micuța insulă, nici nu știam că există pe harta. Într-adevăr dupa mult zoom, pe undeva prin Caraibe ve-ti gasi un punct mic. Acolo e St. Croix.
Eram proaspăt transferată pe Jewel OTS si când am văzut itinerariul am fost foarte fericită.  Multe locuri noi de bifat pe lista mea! 

Asa se face că nu aveam multa treabă așa că m-am înscris la un tur. V-am spus ca noi mergeam gratuit excursiile pentru pasageri. Era un tur de 6h cu bicicleta.  Cum sunt amatoare de mișcare fizică am zis ca ar fi super sa ma duc. Și chiar nu mi-a parut rau.


Am mers pe jos 10 minute de la vas la magazinul cu biciclete de inchiriat si am pornit la drum. 
Ghidul era un domn biciclist din Olanda, care s-a mutat in St. Croix in urma cu 25de ani. A spus că insula are potențial și pentru el e raiul pe pământ acolo. A mai convins câțiva prieteni și chiar au creat o mică comunitate de olandezi in St. Croix.

Prima oprire a fost in piațeta celor 3 Regine. In 1878 3 femei au pornit o rebeliune împotriva s sclavismului. Cu toate ca acesta fusese abolit in 1849, mare lucru nu se schimbase iar oamenii de culoare din Indiile de Vest erau încă tratați ca niște sclavi. 
Asadar cele 3 regine pe 1 Octombrie au pornit o revolta si au incendiat mai bine de jumatate din plantațiile de zahar si bumbac, mori, proprietăți si multe altele. Armata a ucis 100 de oameni in timpul revoltei iar din cadrul armatei doar 3 oameni și-au pierdut viața. Revolta celor 3 regine a intrat in istorie si a ramas cunoscuta ca ziua in care sclavismul a fost abolit cu adevărat. Din păcate ele au sfârșit in pușcăria de femei după judecata, însă toată lumea le-a considerat eroine, ba chiar principala strada poarta numele Queen Mary Highway. Mary a fost cea care a pornit răscoala si singura care a fost condamnata la moarte.



A doua oprire a fost la celebra plaja Zihuatanejo care apare la sfârșitul filmului Shawn Shank Redemption. Dacă ați văzut filmul știți că Andy și Red se întâlneau pe plajă în Mexic, ei bine, de fapt acea plaja face parte din Sandy Point National Wildlife Refuge care este în St. Croix. Este de un albastru turcoaz superb iar pe această plajă broscuțele țestoase vin să depuna ouăle. Acestea confundau lumina becurilor cu cea a lunii și ieșeau in stradă și așa erau lovite de mașini. Asa că autoritățile locale au decis schimbarea becurilor felinarelor de pe șoseaua de lângă plajă cu becuri roșii pentru a proteja broscuțele.  Ceea ce mie mi s-a parut extrem de inteligent. 



A 3-a oprire a fost la o plajă căreia nu îmi amintesc numele însă foarte frumoasă unde într-o parte era nisip și in cealaltă erau roci. Ce m-a impresionat a fost ca in roci era făcută o gaura și apa când venea la mal ieșea prin acea gaură dând impresia unui gheizer. 



A 4-a și ultima oprire a fost la casa unui prieten de-al ghidului, care pot spune ca era pe o moșie în toata regula. Chiar la intrarea in curte, era un Baobab batran care avea un cuib de termite. Pana la cuib se putea urmari cu ușurință traseul facut de termite pe trunchiul batranului copac.
Casa ghidului era veche de mai bine de 100 de ani, recondiţionată si mobilată parțial. Mobila care o avea era stil baroc, cu lemn gasit pe malul mării, tratat şi uscat, lucrat chiar de proprietar. Tot spațiul urmând a fi folosit pentru nunți şi diferite evenimente.  

Per total St.Croix mi s-a parut un loc superb, care merita vizitat, ori cu croaziera sau chiar pentru o vacanță.  Nu este scump de locuit acolo, bucatarie area influențe olandeze și creole și este delicioasă. Ziua petrecută in St. Croix, mi-o voi aminti mereu ca fiind una dintre cele mai frumoase experiențe traite.

P.s: Mai multe poze pe pagina de facebook a blogului :)








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

St. Croix, un loc de o frumusețe aparte şi încărcat de istorie

Spre rușinea mea, nu mai auzisesem niciodată de St. Croix. Pana sa aflu ca vom merge pe aceasta micuța insulă, nici nu știam că există p...