miercuri, 13 mai 2020

Copenhaga - Danemarca


Cum mai toată lumea a auzit de Mica Sirenă, m-am gândit să mergem putin prin Danemarca.
Arătând frumusețea acestui loc poate voi motiva mai multă lume să viziteze țările din Nord. E drept ca sunt mai scumpe decât Italia, Spania, Grecia, dar dacă plănuiți din timp eu zic ca se poate. Plus că e altceva! Parcă e cerul mai albastru, oamenii, mentalitatea, structura orașelor sunt diferite  fata de cele mentionate mai sus  și zic eu, merită un city break.
Când mi s-au aprins călcâiele după călătorit, am început să citesc diferite bloguri și așa am dat peste Copenhaga. O, ce frumusețe de oraș! Ma gândeam ca poate voi ajunge și eu vreodată pe acolo, să fac o poză cu "Mica Sirena". 
Anii au trecut și a venit ziua cea mare! Am ajuns in Copenhaga!


Imediat cum am ieșit de pe vas, la nici 1 minut era stația de autobuz hop on-hop off. Cred că știți toți autobuzele astea nu trebuie să vă explic cum funcționează. 
Prima surpriza a zilei, pentru echipajul de pe vas calatoritul cu hop on este gratis. 
Mai bine pentru mine ca oricum nu aveam bani de-ai lor iar dacă plătești în euro îți fac ei alt curs. 
Am luat autobuzul magic și m-am dus până în centru...m-am uitat pe o harta și zic eu că am mers unde trebuia. 
Copenhaga este un oraș superb. Eu am avut norocul să prind o zi cu mult soare, cerul de un albastru ca marea, brăzdat de nori albi pufoși în loc de valurile înspumate. 
Mi-am luat o înghețată și am pornit la plimbare. Nu voiam sa vizitez nimic in mod special, am vrut să mă las pierdută pe străzile mici cu case vechi și colorate.


Am trecut pe lângă o piață,  în mai toate țările am vazut că sunt luate cu asalt toate flea market-urile și la fel este și în Danemarca. Se găsesc chilipiruri dacă ai răbdare să cauți.


Am ajuns in noul port numit Nyhavn care este superb. Aici veți găsi multe restaurante și berarii așa că dacă v-a luat foamea după plimbare, puteți mânca ceva. Poate chiar un hering. Sunt multe tonete unde se vând heringi afumați și chiar hot-dogs. Eu nu sunt fană nici a peștelui nici a crenvurștilor așa că m-am limitat la înghețată și danish pastries care sunt delicioase. 
In caz ca aveți un buget limitat, țin sa vă anunț ca prețurile la aceste restaurante sunt cam piperate. Însă, am văzut mulți tineri care își cumpără de la market/magazin și stau pe pontonul de lângă canal și iau masa. 


Vă mai recomand să mergeți în Christiania, un fel de stat în stat, un loc boem, hipsteresc, cu oameni diferiți. Citisem pe un blog că această zonă ar fi mai periculoasă, ceea ce nu este adevărat.  
M-am plimbat și am facut și poze dar nu mi s-a părut nicio secundă că aș fi in pericol. Ba chiar se fac și tururi in această zonă, deci e safe. 

Dacă vă ține buzunarul pentru o sesiune de shopping va recomand Strøget, cea mai lunga strada comerciala pietonala  din Europa, aglomerata și ticsita cu magazine ale celor mai cunoscute branduri și nu numai. 
Tot pe această stradă veți auzi multe romanțe românești cantate la acordeon de către un conațional. Mai găsiți vânzători ambulanți și chiar și alba-neagra (unde sunt turiști nu poate lipsi acest joc). Faceți abstracție de această ultimă categorie. Nu întrați in vorbă cu ei ca riscați o frumoasă înjurătură dacă văd că nu obțin nimic.



Pentru pasionații de adrenalină și senzații tari, puteți merge in Tivoli Park, chiar în centru, vis-a-vis de Gară. Parcul de distractii este in mijlocul unor gradini superbe. Dezavantajul de a fi pe vas este ca nu am suficient timp sa explorez tot. Eu nu am fost însă am auzit ca face toți banii și nu se sta foarte mult la cozi, data viitoare cu siguranta nu il voi rata.


Ultima dar nu cea din urma, emblema orașului, Mica Sirena. Statuia este situată nu departe de unde ancorează vasele de croazieră, la marginea apei și este foarte mică. 

Copenhaga este un oraș pitoresc și merită măcar o vizită! Oamenii se îmbracă elegant, este curățenie, case multicolore iar străzile sunt liniștite, se aude murmurul oamenilor și nu claxoane sau altele de dulce. Eu cred ca Danemarca și celelalte țări nordice, trebuie văzute măcar o dată! Sper ca v-am convins! 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

St. Croix, un loc de o frumusețe aparte şi încărcat de istorie

Spre rușinea mea, nu mai auzisesem niciodată de St. Croix. Pana sa aflu ca vom merge pe aceasta micuța insulă, nici nu știam că există p...